Actualitat

III Premi de Narrativa Ciutat de Reus


L’escriptor Jordi Romeu Carol, membre de l’associació Llibre del Pirineu, va rebre el premi, dotat amb 6.000 euros i la publicació de l’obra, amb L’últim transhumant, una novel·la, segons el jurat, ben construïda i que sap mantenir viva l’atenció del lector des de l’inici fins al final a còpia de trenar diverses veus narratives. També en destaca que tracta uns fets de gran interès: el final d’una activitat tradicional que s’extingeix i els canvis profunds que ha sofert la vida a pagès en les darreres dècades del segle XX i primeres del XXI. A més d’aquest testimoni històric, la novel·la també ofereix una mirada precisa sobre un ampli territori del nostre país, des del Penedès fins a la Cerdanya. L’autor, Jordi Romeu Carol, que ha passat bona part de la seva vida a les comarques pirinenques, té diverses obres publicades, entre elles novel·la, relat breu i recerca històrica.

L’últim transhumant narra l’últim viatge amb el seu ramat i a peu d’un pastor que cada any travessa mig país per camins ancestrals des de la plana del Penedès fins a les pastures de Llívia, a les Bulloses. No és només aquest viatge, però, el que apareix a la novel·la. També s’hi tracta la problemàtica de la droga als anys 80 en pobles petits, els processos degeneratius de les malalties o els retrobaments d’antigues amistats que es van perdent amb els anys. Segons Romeu, la novel·la vol ser un reconeixement d’un ofici que està a punt de desaparèixer però que va ser d’una gran importància pel país des de temps remots fugint, però, de la seva idealització perquè, al cap i a la fi, era una feina dura i sacrificada que poca gent podia fer.

Les milícies urbanes de Tarragona

Davant l’imminent setge napoleònic, les autoritats tarragonines van iniciar la creació d’una milícia popular entre els ciutadans de Tarragona que hauria de defensar la ciutat al costat de l’exèrcit espanyol ja present. En el document adjunt podeu llegir com es va crear i amb quina intenció. Pertany a la web https://projectetarragona1800.wordpress.com/ on hi podeu trobar moltes altres informacions referents a aspectes d’aquesta època.