III Premi de Narrativa Ciutat de Reus


L’escriptor Jordi Romeu Carol, membre de l’associació Llibre del Pirineu, va rebre el premi, dotat amb 6.000 euros i la publicació de l’obra, amb L’últim transhumant, una novel·la, segons el jurat, ben construïda i que sap mantenir viva l’atenció del lector des de l’inici fins al final a còpia de trenar diverses veus narratives. També en destaca que tracta uns fets de gran interès: el final d’una activitat tradicional que s’extingeix i els canvis profunds que ha sofert la vida a pagès en les darreres dècades del segle XX i primeres del XXI. A més d’aquest testimoni històric, la novel·la també ofereix una mirada precisa sobre un ampli territori del nostre país, des del Penedès fins a la Cerdanya. L’autor, Jordi Romeu Carol, que ha passat bona part de la seva vida a les comarques pirinenques, té diverses obres publicades, entre elles novel·la, relat breu i recerca històrica.

L’últim transhumant narra l’últim viatge amb el seu ramat i a peu d’un pastor que cada any travessa mig país per camins ancestrals des de la plana del Penedès fins a les pastures de Llívia, a les Bulloses. No és només aquest viatge, però, el que apareix a la novel·la. També s’hi tracta la problemàtica de la droga als anys 80 en pobles petits, els processos degeneratius de les malalties o els retrobaments d’antigues amistats que es van perdent amb els anys. Segons Romeu, la novel·la vol ser un reconeixement d’un ofici que està a punt de desaparèixer però que va ser d’una gran importància pel país des de temps remots fugint, però, de la seva idealització perquè, al cap i a la fi, era una feina dura i sacrificada que poca gent podia fer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *