El Riudelletres es consolida com a punt de trobada del món editorial

Aquest dissabte es va dur a terme la tercera jornada de formació i debat a Sant Pere de Riudebitlles amb una notable presència de professionals del món de l’escriptura. Les xerrades i tallers van fer-se al casal dels Marquesos de Llió d’aquest població penedesenca amb la presència de ponents amb una llarga trajectòria professional en el panorama literari català. Hi van participar gent que es dedica a l’escriptura, bibliotecaris, editors, docents i llibreters i s’hi va discutir com fer arribar la literatura a més lectors a partir de les eines de difusió actuals.

La primera xerrada va anar a càrrec de la Carlota Torrents, agent literària a Asterisc Agents, que va parlar de la figura de l’agent i de les relacions que pot establir entre escriptors, editorials i altres sectors del món literari. Segons Torrents, l’agent literària és una figura clau en la difusió de l’obra dels autors i, per tant, ha d’estar present en les relacions comercials que s’estableixen. També va parlar d’altres aspectes, com és el repartiment de drets, els tipus de contractes que s’han d’establir o les fires literàries en què cal ser present.

La segona ponència de la jornada anava a càrrec de la community mànager Ester Barqué, que va fer una classe pràctica d’ús sobretot de facebook. Va assenyalar aquells aspectes importants que cal tenir en compte a l’hora de crear perfils i pàgines i de com relacionar-ho amb la resta de xarxes socials. En aquest aspecte, va destacar la necessitar de ser present i sobretot actiu en aquest àmbit si volem que les obres i que la literatura tinguin ressò. Va insistir, també, en la necessitat de crear una marca personal per tal de transmetre l’obra al gran públic.

Després del tast de vins de la vall del Mediona-Riudebitlles impartit pel guanyador de l’últim certamen de tast a cegues Viniteca de Madrid, el Joan Munné, i del dinar de forquilla Riudebitllenca ofert per l’organització, va ser el torn de l’actor Ramon Garrido. En aquest cas, el formador teatral va oferir als assistents les eines bàsiques per a fer una presentació en públic. Va destacar la necessitat de captar l’atenció dels nostres oients, de preparar correctament la sessió i de modular la veu per generar interès i evitar la monotonia.

Finalment, la jornada de formació va acabar amb un debat obert entre tres pesos pesants de la literatura catalana actual: el Bernat Puigtobella, editor de Núvol; el llibreter de la llibreria Documenta Èric del Arco; i la periodista cultural Valèria Gaillard. En aquest cas, la sessió va anar dirigida a debatre sobre el panorama literari català actual i va permetre escoltar algunes de les veus més reputades en aquest àmbit. A la sala es va expressar la preocupació per la manca de perspectiva a curt termini i es va insistir, sobretot en la necessitat d’establir un pla de temporalitat més llarga per aconseguir augmentar el número de lectors i la venda de llibres en paper.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *